Fondul Monetar Internațional (FMI) se așteaptă ca avansul economiei mondiale să scadă sub 3% în 2023 și să rămână la aproximativ 3% în următorii cinci ani, a afirmat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Este cea mai scăzută estimare pe termen mediu a instituției financiare internaționale din 1990, și mult sub rata medie de creștere de 3,8% din ultimele două decenii.

Acțiunile solide și coordonate de politică monetară și fiscală, ca răspuns la pandemie și la efectele invadării Ucrainei de către Rusia, au prevenit rezultate cu mult mai proaste în ultimii ani, dar perspectivele de creștere rămân slabe pe termen scurt și mediu, ținând cont de nivelul persistent ridicat al inflației, a explicat Georgieva.

Oficialul a adăugat: „În profita surprinzătoarei reziliențe a piețelor muncii și a cheltuielilor de consum în economiile avansate, dar și a efectelor pozitive ale redeschiderii Chinei, ne așteptăm ca economia mondială să înregistreze o creștere de sub 3% în 2023. În condițiile sporirii tensiunilor geopolitice și a nivelului încă ridicat al inflației, o redresare robustă rămâne greu de realizat, ceea ce afectează perspectivele tuturor, în primul rând ale celor mai vulnerabili”.

More information, here.

Photo copyright: 123RF Stock Photo