Partea din avuția mondială controlată de miliardari a înregistrat o creștere-record în perioada pandemiei, arată studiul The World Inequality Report 2022, informează Reuters, preluată de Agerpres. Documentul – care are 228 de pagini, a fost elaborat de o rețea de economiști coordonați de Lucas Chancel și a beneficiat de contribuția unor nume precum Thomas Piketty, Emmanuel Saez și Gabriel Zucman – estimează că în acest an miliardarii controlează împreună 3,5% din avuția mondială a gospodăriilor, comparativ cu puțin peste 2% la începutul lui 2020. „Criza COVID a exacerbat inegalitățile dintre cei foarte bogați și restul populației”, subliniază Lucas Chancel, care precizează că economiile bogate au utilizat un sprijin fiscal semnificativ pentru a contracara creșterea dramatică a sărăciei înregistrată în alte economii.

Raportul se bazează pe o gamă de studii de specialitate și date publice, iar prefața este scrisă de economiștii americani Abhijit Banerjee și Esther Duflo, doi dintre cei trei economiști care în 2019 au câștigat Premiul Nobel pentru studiile lor cu privire la sărăcie.

De exemplu, clasamentul anual al miliardarilor elaborat de revista Forbes include în acest an un număr-record de 2.755 de miliardari, cu o avere combinată de 13.100 miliarde de dolari, în creștere față de 8.000 de miliarde de dolari anul trecut.

Mai multe informații, aici.

Copyright foto: 123RF Stock Photo