Organizatorii solicită Executivului comunitar să diminueze cota de TVA pentru produsele și serviciile verzi

Comisia Europeană (CE) a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată „«Green VAT» – un TVA verde european menit să stimuleze produsele și serviciile durabile și ecologice”, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. Organizatorii inițiativei invită Comisia să propună un act legislativ menit să „diminueze cota de TVA pentru produsele și serviciile verzi”.

Astfel, potrivit comunicatului, „organizatorii solicită Comisiei să introducă reduceri fiscale pentru produsele verzi, care au fost produse în mod durabil și ecologic în Europa, pentru a sprijini protecția climei și a mediului. Întrucât inițiativa cetățenească europeană îndeplinește condițiile necesare, Comisia consideră că aceasta este admisibilă din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat în acest stadiu fondul propunerii”.

După înregistrare, organizatorii ICE Green VAT au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an, inițiativa cetățenească europeană primește un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia va trebui să reacționeze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă și va trebui să își argumenteze decizia.

Mai multe informații, aici.

Copyright foto: 123RF Stock Photo